2013. július 21., vasárnap

EVIL MAGIC

„YIN MO DA FA” („THE RITUAL OF EXORCISM”)
Chun-shu Yin, 1970 (?), Kína



Egy gong-tau film a Maoista Kínából felettébb érdekes lehet(ne), különösen a hasonszőrű (kapitalista) hong-kongi és tajvani mozik ismeretében. A filmet megtekintve úgy tűnik, a forrás által megjelölt 1970-es évszám nem éppen pontos, kb. 5-10 évvel későbbi, elsősorban a zene, a speciális effektek és trükkök tükrében. Ezt azonban lehet, hogy sohasem fogom megtudni, mivel adatot nem találtam róla a neten, de talán ez igazából nem is baj …



A kommunista Kína távoli hegyvidékén játszódik a film, ahol a népek - a pártvezetők háta mögött - még gyakorolják az ősi mágikus tudományt. Valószínű, hogy maximum csak a folklorisztikus felhang miatt tudott megszületni ez az alkotás, tekintve az államrend aktuális jellegét. A horror-faktor természetesen közel sem olyan, mint egy Shaw Brothers moziban, inkább a misztika és a fantazi próbálja azt pótolni, előre elárulom, hogy elég reménytelen módon.



A vándorlegény egy erdei barlangban kiláncolt fickót talál, akit vesztére kiszabadít. A „hála” csak egy gonosz varázslat erejéig érvényesül, a vándor félholtan esik össze, a gyanús alak – köd előttem, köd utánam – továbbáll. A lábadozó fiatalembert a falusi asszonyok ápolgatják, az elszabadult gonosz pedig időközönként – kísértet formájában – inzultálja a közösség nőtagjait. Odáig megy a gonoszkodásban, hogy testekbe bújva fejti ki ártó hatását, az egyik fiatal hölgy például alvajáró módjára egy magas szikláról a mélybe veti magát. Nyilván nincs más megoldás, mint a fehér mágus szakértelmének igénybevétele.



A film csak érdekességként ajánlható. Ugyan szépek a tájak és a kínai menyecskék, azonban gong-tau ügyben a leggyengébb alkotás, amit valaha láttam. Különösen a fékvesztett – és általam annyira kedvelt - hong-kongi stílushoz mérten erősen amatőr-filmes a hangulat, ötlettelen a kivitelezés. Egyszer meg lehetett ezt is nézni.









 ~~~

Nincsenek megjegyzések: